کاملترین خدمات بورس کالا
از معاملات محصولات فلزی تا فراوردههای نفتی و کشاورزی
از معاملات محصولات فلزی تا فراوردههای نفتی و کشاورزی
معرفی بورس کالا
شرکت بورس کالای ایران در آذر 1385 با ادغام بورس فلزات و بورس کالای کشاورزی تشکیل شد و از مهر 1386 کار خود را زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز کرد. بورس كالا، بازار منسجمی است كه تعداد زیادی از عرضهكنندگان، كالای خود را به خریداران عرضه میکنند. در این بورس، کالاها در چند گروه نظیر محصولات فولادی، کشاورزی، پتروشیمی و فرآورده های نفتی دادوستد میشوند.
کارگزاری فارابی با ارائه خدمات متنوع، یکی از برترین کارگزاران فعال در بورس کالا ایران است. فارابی براساس رتبهبندی کارگزاران توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، همواره حائز ردههای اول در میان کارگزاریهای رتبه «الف» است. تعهد در انجام سفارشات، ارائه بهترین خدمات مشاوره به مشتریان و همچنین سرعت و دقت در اجرای سفارشات از اصول اولیه فارابی در تعامل با مشتریان است.
خدمات فارابی برای بورس کالا
- پذیرش انواع کالا در بورس کالای ایران به منظور عرضه
- معاملات قراردادهای آتی و اختیار معامله
- خرید و فروش انواع محصولات فلزی
- خرید و فروش انواع محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی
- خرید و فروش انواع محصولات کشاورزی
مزایای معامله از طریق بورس کالای ایران:
- فروش کالا از طریق بورس کالای ایران طبق قانون از 10 درصد معافیت مالیات بر درآمد برخوردار است.
- خرید و فروش کالا از طریق بورس کالای ایران طبق قانون از اجرای تشریفات و مقررات مناقصه و مزایده معاف است.
- کالاهای معامله شده در بورس طبق قانون از شمول قیمتگذاری دولتی معاف است.
انواع بازارهای کالا
بازار مالی
بازار مالی در بورس کالا از سه زیر مجموعه اصلی شامل «سلف موازی استاندارد»، «گواهی سپرده کالایی» و «صندوقهای کالایی» تشکیل شده است. بازار مالی در بورس کالا با هدف جذب هرچه بیشتر سرمایه و تامین مالی مورد نیاز شکل گرفته است.
قرارداد سلف موازی استاندارد:
فروشنده کالا در قالب این اوراق، همانند قرارداد سلف بهای کالایی را که در آینده تحویل خواهد داد، به صورت نقد دریافت میکند. این اوراق برخلاف قرارداد سلف، بازار ثانویه دارد و دارنده اوراق میتواند قبل از سررسید این اوراق را در بورس به فروش برساند.
گواهی سپرده کالایی:
گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که مؤید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تایید بورس صادر میشود. پس از تودیع محصول از سوی کشاورز یا مالک کالا به یکی از انبارهای پذیرش شده از سوی بورس کالای ایران، گواهی سپرده کالایی(قبض انبار) از سوی انباردار، صادر شده و در اختیار کشاورز یا مالک کالا قرار میگیرد. پس از صدور گواهی سپرده کالایی، کشاورز یا مالک کالا میتواند با مراجعه به یکی از کارگزاران دارای مجوز معاملات در بورس کالای ایران و ارائه گواهی سپرده کالایی، درخواست فروش محصول خود را در بورس کالای ایران ارائه کند.
صندوقهای کالایی:
صندوق کالایی قابل معامله یکی از ابزارهای مالی نوین هستند که به سرمایهگذاران این امکان را میدهند که بهجای خرید و نگهداری کالای مورد نظر و تحمل هزینههای حملونقل، انبارداری و خسارتهای احتمالی آن، اوراق این صندوقها را خریداری کنند. با خرید این اوراق، سرمایهگذار در عین داشتن مالکیت کالای مورد نظر، مسئولیت نگهداری از آن کالا را بر عهده ندارد. بهعبارتدیگر، این صندوقها بخش قابلملاحظهای از وجوه گردآوری شده خود را به سرمایهگذاری در کالایی خاص اختصاص میدهند و علاقهمندان به سرمایهگذاری در آن کالای خاص اقدام به خرید واحدهای این صندوقها میکنند.
بازار مشتقه
بازار مشتقه با بهرهمندی از ابزارهایی نظیر قراردادهای آتی و اختیار معامله، کارکرد متنوعی برای طیف گستردهای از سرمایهگذاران دارد. در این بازار یک دارایی پایه که قراردادها بر روی آن منتشر میشوند، تعریف میشود. این دارایی پایه میتواند محصولات کشاورزی، انواع فلزات و انواع فراوردههای نفتی باشد. در بورس کالا نخستین بازار قراردادهای آتی روی سکه و محصولات کشاورزی مانند زعفران شکل گرفت. پس از مدتی در این نوع معاملات محصولات دیگری مثل پسته و زیره نیز افزوده شدند.
بازار فیزیکی
بازار فیزیکی یکی از بخشهای مهم بورس کالا است. در بازار فیزیکی تحویل کالا مشابه بازار سنتی انجام میشود، البته قوانین و سازوکارهای بهخصوصی نیز برای آن تعریف شده است. در بازار فیزیکی عرضهکننده مواد خام (پتروشیمیها، فلزات و محصولات کشاورزی) و مصرف کننده با نظر گرفتن قوانین حاکم بر بورس کالا و با مزیت شفافیت در قیمتها وارد معامله میشوند.
درخواست پذیرش کالا، به همراه مدارک و مستندات موضوع مادۀ هشت دستورالعمل پذیرش کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالای ایران باید توسط مشاور پذیرش(مشاور پذیرش از میان شرکتهای کارگزاری دارای مجوز کارگزار معرف و شرکتهای تأمین سرمایه انتخاب میشود) به بورس ارائه شده و پس از احراز کامل بودن مدارک در بورس ثبت شوند.
1- متقاضی باید سابقه فعالیت قابلاتکا در بازار کالای مورد پذیرش داشته باشد و همچنین چشمانداز روشنی از تداوم فعالیت متقاضی وجود داشته باشد.
2- میزان عرضه کالا توسط متقاضی بهگونهای باشد که امکان کشف عادلانه قیمت را در بورس فراهم آورد.
3- کالا نباید مشمول محدودیتهایی از جمله محدودیت قیمتگذاری قانونی و انحصار در عرضه یا تقاضا باشد که مانع از کشف عادلانه قیمت کالا شود.
بورس حداکثر ظرف 30 روز پس از تاریخ ثبت درخواست، گزارش کارشناسی خود در خصوص شرایط پذیرش را به انضمام مستندات مربوط به هیئت پذیرش ارسال میکند. چارچوب گزارش کارشناسی مزبور، به پیشنهاد بورس و تصویب هیئت پذیرش تعیین میشود. لازم به ذکر است، هیئت پذیرش حداکثر ظرف 30 روز پس از دریافت گزارش و مستندات مربوط از بورس، نظر کتبی خود را با ذکر دلایل مبنی بر تایید یا رد پذیرش کالا، از طریق بورس به متقاضی اعلام میکند. همچنین درصورتیکه درخواست متقاضی رد شود و به آن اعتراض نکند یا پس از اجرای رأی تجدیدنظر هیئتمدیره سازمان در هیئت پذیرش رد شود، طرح مجدد درخواست متقاضی در هیئت پذیرش حداقل پس از 6 ماه و انجام مجدد کلیه مراحل و پرداخت حق پذیرش، امکانپذیر خواهد بود.
فرم درخواست پذیرش کالا در بازار فیزیکی بورس کالای ایران به همراه مدارک ذیل به بورس ارائه میشود:
1- پرسشنامه پذیرش
2- امیدنامه
3- فرم شناسه کالا
4- کپی برابر اصل گواهی استاندارد کالا
5- رسید پرداخت حق پذیرش
6- تعهدنامه شرکت تولید کننده مبنی بر فراهم کردن شرایط جهت بازدید از خط تولید و انبارها حسب درخواست هیئت پذیرش یا بورس
7- اصل یا کپی برابر اصل اسناد زیر در خصوص کالاهای وارداتی:
* جهت کالاهای وارداتی که بهصورت نقدی عرضه میشوند و در زمان ارائه درخواست پذیرش ترخیص شده یا در شرف ترخیص هستند: برگ سبز گمرکی، گواهی بازرسی مبدا یا مقصد حسب درخواست بورس، قبض انبار برای کالاهایی که از گمرکات ترخیص و به انبارهای داخلی حمل شدهاند.
* جهت کالاهای وارداتی که بهصورت سلف عرضه میشوند و در زمان ارائه درخواست پذیرش ترخیص نشدهاند: پروفرمای کالای وارداتی، گواهی کیفیت صادر شده توسط تولید کننده به همراه تعهدنامه وارد کننده مبنی بر تحویل کالا بر اساس گواهی کیفیت ارائه شده، تعهدنامه وارد کننده مبنی بر ارائه مستندات بند (7-1) این ماده به بورس پس از ترخیص و قبل از تحویل کالا به مشتری
8- تاییدیه مراجع ذیصلاح در خصوص کالاهایی که مشمول رعایت ضوابط خاص یا اخذ مجوزهای قانونی باشد.
9- سایر اطلاعات مهم به تشخیص متقاضی یا درخواست بورس یا هیئت پذیرش.
دریافت کد
لطفا توجه داشته باشید فرم کدگیری باید در دو نسخه تکمیل و ارسال شود.
بازار فرعی
بازار فرعی پس از دو بازار معاملات فیزیکی و مشتقه، بهعنوان سومین بازار فعال بورس کالا شناخته میشود. بازار معاملات کالای فیزیکی شامل تابلوی محصولات صنعتی و معدنی، فرآوردههای نفتی و پتروشیمی و محصولات کشاورزی است و در بازار مشتقه نیز دادوستد کالاها و اوراق بهادار مبتنی بر کالا توسط کارگزاران مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار در قالب قراردادهای آتی، سلف موازی استاندارد و… انجام میشود. بورس کالای ایران با هدف تسهیل در فرآیندهای پذیرش و ایجاد امکان پذیرش کالاهایی که استمرار عرضه ندارند، بازار فرعی را نیز در مهرماه سال 93 راهاندازی کرد. در این بازار کالاهایی نظیر محصولات کشاورزی و وارداتی، پتروشیمی و صنعتی، اموال غیرمنقول و قراضه که مشخصاتشان در هر بار عرضه ممکن است دچار تغییر شود، مورد معامله قرار میگیرد.
بازار املاک و مستغلات
نهادهایی که قصد دارند املاک خود را در قالب مزایده و در بستری شفاف واگذار کنند، میتوانند از ظرفیت بورس کالا استفاده کرده و املاک خود را در بازار فرعی و در قالب معاملات مبتنی بر مکانیسم حراج عرضه کنند. عرضه کننده املاک در بورس کالا عموما نهادها و ارگانهای دولتی و عمومی و بانکها هستند که میخواهند املاک خود را به صورت مزایدههای عمومی و شفاف واگذار کنند که در بورس کالا، بسیاری از تشریفات قانونی مزایدههای سنتی حذف میشود. این مزیتی مهم برای عرضهکنندگان است تا بتوانند به کمک سازوکار مبتنی بر حراج بورس، املاک خود را به دور از این تشریفات به فروش برسانند.
نمای بازار
تابلوی معاملات بورس کالای ایران را از طریق لینک زیر مشاهده کنید:
تماس با بورس کالای فارابی
آدرس:
تهران- خیابان سید جمالالدین اسدآبادی (يوسف آباد سابق)- كوچه یازدهم- نبش خيابان فراهانیپور- پلاک ۱۲- واحد دوم شمالی
کدپستی: ۱۴۳۳۶۵۳۶۴۸
تلفن:
021-88106101-3
021-88557274-5